domain név regisztrációNépszerű a saját domainünk

.eu domain - 2007. július 6.

A .eu még mindig a leggyorsabban gyarapodó csúcsszintű domain.

Az öreg kontinens saját TLD-t kapott, melyre majdnem pont egy éve vált nyitottá a regisztráció. Először ugyanis a nagyobb cégek, kormányzati szervek számára tették elérhetővé az új domainnevek bejegyzését, és csak ezt követhette a széles nyilvánosság - 2006 áprilisának elején. Azóta tehát éppen egy év telt el, ideje rápillantani a .eu első 12 hónapjára.

Nos, a TLD karrierje meredeken ível(t) felfelé: az Európai Unió illetékeseinek nyilatkozatai szerint az új csúcsszintű domain lett az öreg kontinens harmadik legnépszerűbbje, míg az egész Földet tekintve a hetedik a rangsorban. Ezt úgy tudta elérni, hogy ez a TLD az elmúlt idők leggyorsabb ütemben gyarapodó csúcsszintű domainje - csak az utolsó 5 hónapban 17 százalékos bővülést mértek a regisztrátorok.

Ki igényelhet, használhat .eu-t? Mindazon vállalkozások és szervezetek, melyek európai uniós alapítással bírnak, vagy helyi központtal rendelkező szervezeteik vannak. Emellett természetesen bármelyik EU-s állampolgár is igényelhet egy, az új TLD-t tartalmazó domainnevet. Voltaképp ez is volt a célja az egésznek - a nemzeti domaineket kiegészítő, az európai összetartozást, a páneurópai érzést felerősítendő vezették be. A bejegyzőt éppen ezért az Unió szabályai és standardjai védik.

Az előbb említettük, hogy a .eu „csak” a harmadik legnépszerűbb az öreg kontinensen. Az államszövetség két legnagyobb gazdaságával bíró országa, az Egyesült Királyság (17 százalék) és Németország (31 százalék) TLD-je található előtte. Ez azonban valószínűleg változni fog; és habár a .com népszerűségét valószínűleg az EU-s csúcsszintű domain nem éri el, még előrébb fog lépni a ranglistán.